.

El mestre que va prometre el mar

Una coedició BLUME / VENTALL

  • Antoni Benaiges, un mestre de Mont-roig del Camp, Tarragona, va ser destinat a l'Escola Nacional Mixta de Bañuelos de Bureba, un petit poble de la província de Burgos, el 1934. 
  • Gràcies a una metodologia d'ensenyament pionera i revolucionària per a l'època, basada en la participació activa dels infants i l'ús de la impremta, va començar a transformar la vida dels seus alumnes i la del poble.
  • A finals de juliol del 1936, el mestre va desaparèixer. Durant més de 75 anys , la seva tasca i personalitat van restar en la intimitat del record dels seus antics alumnes i la seva família, fins que, l'agost del 2010, a peu de fossa, un veí de Bañuelos va fer emergir la figura del mestre assassinat el 1936 i la colpidora història d'una promesa que no es va poder complir.

Versió en castellà

17,31 €
Impuestos incluidos
Quantity:

Escribano / Solé / Ferrándiz / Bernal

120 páginas

13 x 21,5 cm

Rústega amb solapes

9788419785879

También disponible en E-book >>

ISBN: 9788410048256

Precio: 8,99€

"El mar será muy grande, muy ancho y muy hondo. La gente va allí a bañarse. Yo no he visto nunca el mar. El maestro nos dice que iremos a bañarnos". Lucía Carranza

Contingut

Oblit i memòria del mestre Antoni Benaiges

Francesc Escribano 11

Exhumant la història

Queralt Solé 19

El mestre que va prometre el mar

Francesc Escribano 35

De la fossa comuna a la memòria: Antoni Benaiges, mestre utòpic

Francisco Ferrándiz 93

Una batalla guanyada a l'oblit

Sergi Bernal 111

Agraïments 118

Autors

Francesc Escribano Periodista, professor universitari i productor de cinema i televisió. Va ser director de TV3 i actualment és director de la productora Minoría Absoluta. Autor de Descalç sobre la terra vermella. Vida del bisbe Pere Casaldàliga, Compte enrere. La història de Salvador Puig Antich i La terra i les cendres.

Queralt Solé Doctora en Història i professora d'història contemporània de la Universitat de Barcelona. Autora i editora de nombrosos llibres i d'articles publicats en revistes científiques, així com de textos de caire divulgatiu.

Francisco Ferrándiz Doctor en Antropologia Social per la Universitat de Califòrnia a Berkeley, la seva àrea d'especialització és l'antropologia del cos, de la memòria i de la violència. Des del 2003 investiga el procés de memòria a l'Estat espanyol, basat fonamentalment en l'anàlisi de les exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil.

Sergi Bernal Geògraf, fotògraf i documentalista d'històries humanes i compromeses, fa més de dotze anys que investiga la vida del mestre. Autor i comissari de l'exposició "Antoni Benaiges, el mestre que va prometre la mar" al Museu Marítim, que va obtenir el premi Ciutat de Barcelona el 2020. Guardonat amb el premi Marta Mata de l'Associació de Mestres Rosa Sensat el 2022 per la seva tasca en la recuperació de la memòria dels mestres republicans.